Jadłospis


CZAS NA KOKTAJLE OWOCOWE

Koktajle owocowe to świetny pomysł na dostarczenie organizmowi niezbędnych, odżywczych składników i bomby witaminowe, które można pić przez cały rok.  Do każdego praktycznie koktajlu można dodać nasiona chia, chlorellę lub zielony jęczmień, albo ulubione pestki czy orzechy. Można je wykonywać na bazie wody mineralnej, wody kokosowej, jogurtu, maślanki, mleka lub kefiru.

Koktajl z owoców cytrusowych

Składniki: 2 mandarynki, kiwi, banan, duża pomarańcza, grejpfrut, łyżeczka płynnego miodu, 2 łyżki płatków owsianych, kilka listków melisy

Przygotowanie: Owoce obrać ze skórki, podzielić na cząstki. Zmiksować. Pod koniec dodać miód i płatki owsiane, wymieszać. Udekorować melisą.

Koktajl bananowy z mlekiem

Składniki: średni banan, 1/4 świeżego ananasa (może być 5 plastrów ananasa z puszki), szklanka chudego mleka, kilka listków świeżej melisy
Przygotowanie: Owoce obierać i pokroić w kostkę. Zmiksować z mlekiem. Wstawić do lodówki na 10 min. Dodać kilka listków melisy.


Koktajl truskawkowo-bananowy


Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny,  ½ litra mleka lub kefiru.
Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do blendera  wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.

Koktajl jabłkowy

 Składniki: 2 kubki zimnego mleka (najlepsze mleko 1,5%), 2 jabłka, 1 łyżka miodu, pestki moreli lub kilka migdałów

Przygotowanie: Składniki przełożyć do blendera i zmiksować na piankę aż podwoi swoją objętość.

Koktajl wzmacniający z czarnych porzeczek

Składniki: garść czarnych porzeczek, 150 ml kefiru, łyżeczka miodu, kilka listków mięty.
Przygotowanie: Porzeczki zmiksować z kefirem, miodem i listkami mięty. Czarna porzeczka jest bogata w witaminę C, która zwiększa odporność organizmu.




Dzisiaj przepis na pyszne

JOGURTOWE PLACUSZKI Z BANANEM

dzieci na pewno zjedzą ze smakiem

 Składniki na 16 SZTUK 
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (lub zwykłego)
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany

PRZYGOTOWANIE 


  • Wymieszać jogurt z jajkami i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi, widelcem lub mikserem na minimalnych brotach.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • Przesypać do miski z mokrymi składnikami i wymieszać rózgą lub delikatnie zmiksować do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę bez grudek mąki.
  • Rozgrzać patelnię (np. dużą naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce stołowej ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
  • Smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 3 minuty). Można smażyć beztłuszczowo, ale ja dodaję małą ilość masła na patelnię, dla smaku i ładnego zrumienienia placków.
  • Mniej więcej w połowie lub pod koniec smażenia, jeszcze przed przewróceniem placków na drugą stronę, wcisnąć w surowe ciasto po 3 plasterki banana na 1 placka.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym.


Placki jogurtowe z bananem





WIOSNA, WIOSNA, WIOSNA, ACH TO TY...


Wiosna zagościła u nas na dobre, czas na nowalijki, co powiedzą Państwo na 

ZUPĘ Z RZODKIEWKI



Zupa z rzodkiewką /123RF/PICSEL

Rzodkiewka bogata jest w witaminy C, A,B6, ma kwas foliowy, potas, siarkę, żelazo, cynk. Obniża  zbyt wysokie ciśnienie, ułatwia trawienie, ma właściwości bakteriobójcze i detoksacyjne, wzmacnia włosy i paznokcie.

Zupa z rzodkiewek i ich liści pozwoli odkryć pełen potencjał tego warzywa.


Pęczek rzodkiewek, cebula, czosnek, ziemniaki, masło lub oliwa, sok z cytryny, śmietanka 30%, a także sól, pieprz, bulion.

1. Czosnek i cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej troszkę masła lub oliwy. 

2. Na tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę do zrumienienia. 

3. Liście rzodkiewek umyj - mogą mieć dużo piasku, posiekaj je drobno, wrzuć do garnka i duś przez 3 minuty. 

4. Ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku z pozostałymi rzeczami. 

5. Potem całość zalej bulionem i gotuj przez 15 minut. 

6. Gdy ziemniaki i liście zmiękną, dodaj do zupy trochę soku soku z cytryny i 100 ml śmietanki 30-procentowej. 

7. Dopraw solą i pieprzem, całość zmiksuj na gładki krem. 

8. Rzodkiewki pokrój na plastry i udekoruj nimi zupę. 

Możesz serwować z grzankami lub jajkiem.

SMACZNEGO !!!




"KULKI MOCY" 

kiedy pojawiają się w naszym jadłospisie, pytają Państwo jak się je robi.

Podaję przepis i zapraszam do wspólnej zabawy.

Te niepozorne małe i miękkie kulki to prawdziwa bomba energetyczna. 

Dodadzą siły i mocy wtedy, gdy tego najbardziej potrzebujemy.

Do ich przygotowania można użyć dowolnej mieszanki orzechów i nasion, w zależności od własnych upodobań, ewentualnych nietolerancji pokarmowych i alergii, ale również ze względu na to, jaki efekt odżywczy chce się osiągnąć. Przydatne będą przede wszystkim orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, ale nadadzą się też ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam, a nawet siemię lniane.


Składniki na około 15–18 sztuk: 
2 szklanki mieszanki orzechów i nasion (orzechy laskowe, nerkowca, migdałów i ziaren słonecznika) 
1 szklanka górskich płatków owsianych 
1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych godzinę we wrzątku 
ulubione przyprawy: kakao, cynamon
dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane, kokos 


 Do wyboru, do koloru! 

kulki mocy


1. W blenderze zmiel bardzo drobno mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wybranymi przyprawami. Do mielenia możesz równie dobrze użyć młynka do kawy. 
2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski. 
3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do małej szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa. 
4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem lub rękoma. Powoli dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 
Zazwyczaj szklanka całych płatków owsianych jest wystarczająca, jednak zależy to od stopnia namoczenia i rodzaju użytych daktyli. Gdyby okazały się za suche – dodawaj po odrobinie wody pozostałej z moczenia daktyli. 
5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 
6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna łyżka ciasta. 
7. Ozdabiaj kulki, wcześniej zwilżając je odrobiną wody (wystarczy zaledwie na opuszkach palców), i odkładaj na papier do pieczenia. 
8. Gotowe! Kulki najlepiej jeść po dobrym schłodzeniu w lodówce. 


Smacznego!!!




Smacznego! Tablica szkolna (SZK064) - Naklejka dla dzieci - MaluchityMycie rąk dla dzieci - instrukcje, piosenki, i etykiety do ...

W tym tygodniu polecamy dzieciom zdrowe przekąski. 

Zapraszam Cię mamo do kuchni.

Dzieci Gotują Ciasteczka | Premium WektorDzieci gotują w Little Chef – Kuchenne ABC: Chleby – Wydarzenia ...


Dzieci uwielbiają przekąski – zwłaszcza te z dużą ilością cukru albo soli, które przyjemnie chrupią, a w dodatku mają kolorowe opakowanie. Jeśli jednak dbasz o zdrowie swojego malucha, na pewno starasz się ograniczyć ilość tuczących, tłustych i słodkich produktów w jego diecie. Idealna przekąska powinna być mała, lekka, zdrowa i atrakcyjna dla dziecka.


 Oszukane kanapki z jabłka

Oszukane kanapki z jabłka


Przygotuj oszukane kanapki z jabłka – pokrój owoc w plastry, posmaruj masłem orzechowym i posyp suszonymi owocami (np. jagodami goji albo żurawiną). Taka przekąska jest bogata w witaminy, minerały oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które dodadzą energii każdemu małemu odkrywcy.


 Frytki z batatów

Frytki z batatów

Większość dzieciaków przepada za frytkami z ketchupem. Niestety, gotowe lub mrożone frytki są pełne tłuszczu i pustych kalorii. Zamiast tego rób własne domowe frytki. Wykorzystaj słodkie ziemniaki (bataty), które są źródłem witamin A i C. Wystarczy pokroić je w słupki, skropić oliwą z oliwek i dodać trochę przypraw (słodkiej papryki, oregano, czosnku). Po ok. 30 minutach w piekarniku frytki są gotowe.


Omlet z warzywami 

Omlet z warzywami - YouTube

Czy wiesz, że 1 jajko dostarcza prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na białko u 4-latka? Warto wykorzystywać jajka do szybkich przekąsek, ponieważ w kilka chwil można wyczarować z nich sycące danie dla dziecka. Zrobienie omletu zajmie ci kilka minut. Podaj go dziecku ze świeżym pomidorem i nie zapomnij dorzucić do masy jajecznej natkę pietruszki, by przemycić trochę „zieleniny”.


Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu


Czy chipsy mogą być zdrowe? Jeśli przygotujesz je z jarmużu – tak. Zielone liście są źródłem witaminy A, C, a także wapnia i antyoksydantów. Twoje dziecko na pewno będzie zafascynowane zielonymi chipsami, dlatego wykorzystaj jego ciekawość, by przemycić warzywa. Jarmuż należy umyć, podzielić na mniejsze kawałki, skropić oliwą i posypać przyprawami. Po ok. 20 minutach w piekarniku otrzymasz chrupiącą przekąskę pełną witamin.


 Hummus

Humus czy hummus? Właściwości i wartości odżywcze hummusu ...

Hummus to pasta z ciecierzycy pochodząca z rejonu Bliskiego Wschodu. Jej specyficzny smak może przypaść do gustu twojemu dziecku (zwłaszcza, jeśli lubi sezam). Poza cieciorką w skład hummusu wchodzi sok z cytryny, oliwa, czosnek oraz pasta tahini. Podaj dip z chlebkami pita albo świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki (marchewką, papryką, selerem naciowym).

Sok warzywno-owocowy

Jeśli lubicie smoothie, soki warzywno-owocowe to zapraszamy do ...


Smacznego w różnych językach 369Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łodzi - Serwis (PL ...


Domowe pieczywo i pyszna babka wielkanocna .

Rzeczywiście, prościej być nie może. Składniki proste, wykonanie proste, a sam chlebek rośnie jak na drożdżach ;-). A bochenek wręcz familijny – ogroomny, do tego mięciutki, zachowujacy świeżość do kolejnego śniadania. Polecam!


Kolekcja dzieci gotuje szefa kuchni na białym tle #272941342 ...

Składniki na 1 bochenek:

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, roztopionego
  • 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 ml letniego mleka
  • 300 ml letniej wody

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230ºC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200ºC i piec kolejne 20 – 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

Smacznego :-).

Prosty chleb pszenny


 Bułeczki drożdżowe z owocami

Pamiętaj, umyj ręce 

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Brzezinach - Higiena ...


Jak zrobić bułeczki drożdżowe dla dzieci

Składniki na 22 bułeczki 

  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 125 g margaryny lub masła
  • 2 duże jajka lub 3 mniejsze
  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Śliczny Dzieciaka Szef Kuchni Na Białym Tle, Set Dzieci Gotuje ... 

Jak zrobić bułeczki drożdżowe dla dzieci – krok po kroku

1. W pierwszym kroku przygotuj rozczyn z drożdży.

Weź 1 łyżkę cukru, 1,5 łyżki mąki oraz 2 łyżki mleka i rozrób wszystko z drożdżami na gładką masą. Poczekaj aż mieszanka podwoi swoją objętość.

2. Przesiej do miski mąkę.

3. Jajka utrzyj z cukrem.


4. Do masy jajecznej dodaj miękkie masło, mąkę, szczyptę soli,mleko i wyrośnięty zaczyn.
Wyrób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.


5. Teraz możesz zacząć “robić” bułeczki, czyli trochę ciasta, nadzienie i formułuj zgrabne bułeczki.


6. Układaj na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
7. Posmaruj jajkiem i posyp cukrem lub migdałami. Doskonale sprawdzi się też kruszonka.



8. Wstaw do piekarnika z termoobiegiem ustawionym na 160 stopni C.
Gdy bułeczki urosną podwyższ temperaturę do 175 – 180 stopni i piec do tzw. suchego patyczka.



Taka bułeczka drożdżowa jest idealną przekąską w ciągu dnia dla dzieci, dobrym dodatkiem do kawy, a także fajnie sprawdzi się w podróży czy do lunchboxa.

Smacznego


Babka drożdżowa -  wielkanocna  


Domowa Cukierenka : łatwa babka drożdżowaGaleria | Stroiki Wielkanocne |

Baba jak się patrzy :-). Wyrośnięta, mięciutka i tak puszysta, że musi ostygnąć, by można ją było pokroić…  Oczywiście nadaje się nie tylko na Święta Wielkanocne… Można ją również 'upić' sokiem z cytryny, wtedy będzie tak aromatyczna, że jako pierwsza zniknie ze stołu… 

Składniki: 

  • 3 – 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży 21 g suchych drożdży (3 opakowania po 7 g)
  • 6 żółtek, roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka, letniego
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 150 g rodzynków
  •  2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego lub 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Dwie formy do babek natłuścić i wysypać bułką tartą lub oprószyć mąką pszenną. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości foremek (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy – u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.

Można również polać lukrem (bez lukru babka może się wydawać mało słodka): 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 – 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.


Dekoracje wielkanocne - e-ogrodyWielkanocne stroiki nawiązujące do natury to najnowszy trend. Jak ...